دبی
امارات متحده عربی نام کشوری عربی است در جنوب غربی قاره آسیا و در شرق شبهجزیره عربستان، در خاورمیانه و در بخش جنوبی خلیج فارس واقع شدهاست. محدوده امارات متحده عربی از شمال وشمال غربی خلیج فارس وکشور قطر، از جنوب وغرب عربستان سعودی ، واز سمت جنوب شرقی به سلطنت عمان محدود میشود.
وجه تسمیت
وجه تسمیه و اصل نام « دبی » از دو حرف (د) و (با) تشکیل شده، یعنی (دبا) « دُبا » نام نوعی ملخ کوچک است قبل از اینکه بال در آورد، این نوع ملخ در زمان گذشته در این منطقه وجود داشته، به همین جهت نام منطقه را (دُبا) گذاشته بودند که به مرور زمان به (دبی) تبدیل شدهاست. مدتی هم این شهر «الوصل» نامیده میشد
در فارسی برخی بهنادرست و به خاطر آوانویسی از روی زبانهای اروپایی نام این شهر را «دوبی» نوشتهاند
تسمیت این کشور بنام «امارات» از آنجاست که پس از تشکیل اتحادیه هفت امارت امیرنشین تأسیس شدهاست، امارات هفتگانهٔ که دولت امارات متحده عربی را تشکیل میدهند به شرح زیر است:
ابوظبی دبی شارجه عجمان امالقوین رأسالخیمه فجیره.
منطقه امروزی دبی شامل 2 ناحیه به نامهای بر دبی و دیره می باشد.
بر دبی
بر دبی منطقه تاریخی و قدیمی در دبی می باشد و در سمت غربی نهر دبی واقع شده است این نام به سرزمین اصلی دبی اشاره می کند که به طور معمول این منطقه را از بخش دیره نیز جدا می کند. این منطقه شامل آثار قدیمی دبی می باشد که بیشتر در این بخش قرار گرفته است مانند مسجد بزرگ و قدیمی شهر مسجد آبی معبد هندوها و سایر آثار تاریخی دیگر که در این منطقه قرار گرفته است.
این منطقه از دبی شامل خانه های قدیمی که جهت بازدید گردشگران بازسازی شده است همچنین شامل مساجد قدیمی و بازارهای قدیمی شهر است که محل مناسبی برای شناخت فرهنگ و تمدن مردم قدیم دبی می باشد.
دیره
منطقه ای در دبی می باشد که از سواحل خلیج فارس تا نهر دبی و شارجه می باشد و در دوره ای مرکز امارات متحده عربی بوده است اما به واسطه پیشرفتهای اتخاذ شده در سایر مناطق و بر دبی دیره اعتبار خود را از دست داده است و فقط به یکی از نواحی دبی تبدیل شده است. در گذشته دفتر خطوط هواپیمائی دبی در این منطقه واقع بوده است.
این کشور در ۲ دسامبر ۱۹۷۱ میلادی تأسیس شدهاست. قبل ازتأسیس دولت اتحاد امارات متحده عربی، این منطقه «امارات متـصالحة» نام داشتهاست، همچنین امارات ساحل عمان نیزنامیده شدهاست.
بنیانگذار امارات متحده عربی
دبی تا قبل از سال ۱۸۳۳ میلادی دهکده ای از توابع مشایخ ابوظبی بودهاست، در سال ۱۸۳۳ شیخ مکتوم بن بطی آل مکتوم به همراه ۸۰۰ نفر از خویشاوندان و وابستگان وهمراهان خود، از امارت ابوظبی به این دهکده میکوچند واز آن تاریخ دوران حکمرانی قبیلهٔ آل مکتوم، وتأسیس امارت دبی آغاز میشود. قبل از این تاریخ دبی یک روستای کوچک بیش نبود وهیچ امتیازی از سایر روستاهای اطراف خود نداشته بود.
نسبت قیبلهٔ آل مکتوم به قبیلهٔ آل بوفلاسه یکی از فروع قبائل بزرگ (بنی یاس) میرسد. وأصل نام این قبیله از نام «فلاسة» (خواهر فلاح بن هلال الیاسی جد آل نهیان) حکام امارت ابوظبی گرفته شدهاست. تاریخ نویسان چنین نوشته أند که «فلاسة» (خواهر فلاح آل نهیان) به ازدواج پسر عموی خود (راشد بن عامر بن هلال الیاسی) در میآید، وصاحب چند پسر میشوند که به (الرواشد) معروف میشوند. و از آنجائیکه «فلاسة آل نهیان» از شخصیت برجستهای بین عشیرهٔ خود برخور دار بود و از نفوذی قوی برخوردار بود، فرزندانش نام آل بوفلاسه برخود میگیرند وبه قبیلهٔ «آل بوفلاسه» مشهور میشوند، نسب به نام مادرشان فلاسة آل نهیان. و قبیلهٔ بنی یاس از چند قبیلهٔ بزرگ تشکیل یافته بود وبه نام ( حلف بنی یاس ) «پیمان بنی یاس» معروف بود. که بیشتر آنان از قبیلهٔ (فضاعه) نوادگان و عموزادگان (یاس) بودند، که جد مستقیم ( آل نهیان ) و ( آل مکتوم) میباشد. قبیلهٔ بنی (یاس) از نفوذ وتمیز خاصی در منطقه برخوردار بودهاند، ودر قیام اتحاد دولت امارات متحده عربی نقش مهمی داشته أند.
موسس این حکومت شیخ زاید بوده که با همکاری شیخ راشد به تأسیس این اتحاد همت گماردند. پس درگذشت مؤسس دولت اتحاد امارات ،رئیس حکومت امارات در سال ۲۰۰۵ (میلادی) شیخ خلیفه و نایب رئیس و نخست وزیر آن شیخ محمد حاکم دبی هستند.
زبان و دین
زبان رسمی عربی است اما انگلیسی، هندی، اردو، مالایی و تمیل نیز بصورت گسترده صحبت میشود. اسلام، مذهب و دین رسمی میباشد. تعداد زیادی هندی و سیک و مسیحی در دبی وجود دارد. گروههای غیر مسلمان میتوانند خانهها و عبادتهای خودشان را داشته باشند. درحالیکه دولت امارات متحده مجوز قانونی به گروههای مذهبی نمیدهد، ممکن است برخی از امارتها استقلال داخلی به برخی از مذاهب بدهند. برای مثال در دبی مجوز قانونی به کلیسای مسیح مقدس نوین داده شده. دبی نیز تنها امارتی است که معابد هندو و گوردوارا (معابد سیکها) دارد. طبق سرشماری اخیر افراد ملت هندوستان بیشترین جمعیت مستقر در دبی را تشکیل میدهند. گروههای غیر مسلمان، کمکهای نقدی را تنها میتوانند از بین خود جمع آوری کرده و یا از خارج دریافت کنند و میتوانند در ملا عام دینشان را تبلیغ کنند. اما از دین برگشتن یا توزیع نشریات مذهبی به شدت خلاف قانون بوده و علاوه بر جریمه نقدی و پیگرد قانونی، به خاطر رفتار توهین آمیز به آئین اسلام، فرد مجرم را از کشور اخراج میکنند.
دیره و بر دبی
خور دبی, شهر دبی را به ۲ بخش دیره و بر دبی تقسیم کرده. دو پل به نامهای قرهود و آل مکتوم که از روی خور و یک تونل به نام نفق الشندقه که از زیر آب میگذرد این ۲ قسمت را به هم مربوط میکنند.(دیره در شرق (راست)و بر دبی در غرب (چپ) قرار دارند . دیره محلی بازاری، سنتی و قدیمی و کارگری است. اما بخش بر دبی محلی است که مسئولین دبی از آن شهری مدرن با بافت مدرن درست کرده اند. خیابان شیخ زاید با ساختمانهای مجلل و بلند، پایین شهر جدید دبی شدهاست و بزرگترین برج دنیا را در خود جای دادهاست. بالای شهر دبی، ساحل کناری جمیرا است با انواع ویلاهای مجلل چندین ملیون دلاری و پالمهایی که در دل خلیج فارس پی ریزی و بنا شده است.
مسافرت هوایی
فرودگاه بین المللی دبی دارای 3 ترمینال لوکس است که پروازهای شرکت های ایرانی از ترمینال 1و2 وپروازهای هواپیمایی امارات از ترمینال 3 صورت می پذیرد.هواپیمایی امارات طی سالهای گذشته توانسته است با خرید هواپیماهای ایرباس A380 که بزرگترین ومجهزترین هواپیمای دنیا است به یکی از شرکتهای مهم هوایی دنیاتبدیل شده است.فرودگاه بینالمللی دبی دارای یک مرکز خرید میباشد. این فرودگاه جوایز بسیاری به خاطر طراحی و سرویس عالی اش بردهاست.
مقررات ورود
بیشتر مسافران برای ورود به دبی نیازمند ویزا هستند. اما شهروندان (و برخی ساکنان) شورای همکاری کشورهای خلیج فارس و شهروندان تعدادی از کشورهای اروپایی و جاهای دیگر (شامل استرالیا و زلاند نو) میتوانند به محض ورود مهر اجازهٔ ورود به مدت ۹۰ روز روی گذرنامه خود دریافت کنند. بازدیدکنندگان از ملیتهای دیگر باید از ضمانت ساکنان امارات متحده یا یک شرکت یا هتلی که مجوز آن صادره از امارات متحدهاست برخوردار باشند و تا ۳۰ روز اجازه اقامت دارند. شهروندان اسرائیلی نیز اجازهٔ ورود به دبی را ندارند.
زمان مناسب برای سفر
بهترين زمان برای مسافرت به دبی، اواسط پاييز تا اواسط بهار(نوامبر تا اپريل) می باشد که هوا در اين مدت خنک تر می باشد. درساير ايام سال، هوا بسيار گرم می باشد به حدی که در تابستان،دمای هوا گاهی به 50 درجه سانتيگراد (122 درجه فارنهايت) نيز میرسد. نکته ديگر در انتخاب زمان مسافرت، توجه به زمان ماه رمضان می باشد. در اين ماه، افراد اجازه خوردن و نوشيدن در مکان های عمومی را ندارند.
نرخ هتل ها در طول مدت ماه رمضان و ماه های گرم سال تا 70% کاهش می يابد.
نکته مهم ديگر، توجه به تعطيلات رسمی دبی می باشد. در دبی بعضی از تعطيلات (عيدها) که در تقويم رسمی يک يا دو روز تعطيل می باشند، تا چندين روز جشن گرفته می شوند.
بانک
شبکه گسترده و رو به رشدی از بانک های بين المللی و داخلی (که توسط بانک مرکزی امارات به دقت کنترل می شوند)، تمامی سرويس های تجاری و شخصی بانکی مورد نياز را فراهم آورده اند. انتقال پول به
آسانی صورت می پذيرد و کنترلی بر روی تبديل ارز نيز وجود ندارد.تعداد قابل توجهی از صرافی ها نيز در شهر و در مجتمع های خريد درحال فعاليت می باشند.
توصیه های سلا متی
کيفيت خدمات پزشکی در دبی خوب می باشد ولی هزينه درمان بسياربالاست. لذا داشتن يک بيمه خصوصی برای کسانی که زياد به دبی مسافرت می کنند، توصيه می شود. مسافران می توانند در مواقع ضروری
و اورژانس، از سرويس درمانی بيمارستانهای دولتی شهر استفاده نمايند. بيمارستان ايرانی ها نيز يکی از بيمارستانهای خوب شهر میباشد که در خيابان الوصل در بردبی قرار دارد. در دبی تقريبا هيچ بيماری واگيردار يا خطرناکی ديده نمی شود. اما به دليل شدت گرما در تابستان، می بايست با قرار نگرفتن در مقابل تابش مستقيم نورآفتاب، نوشيدن آب فراوان و نوشيدنيهای انرژی زا و خوردن نمک بيشتر از ابتلا به بيماری گرمازدگی جلوگيری کرد. در هوای گرم دبی و بويژه در تابستان، حتما از کرم های ضدآفتاب، عينک آفتابی مناسب و کلاه يا چتر استفاده کنيد تا از صدمات وارده به پوست جلوگيری کنيد.
اجاره اتومبیل
در خيلی از مواقع، هزينه اجاره يک اتومبيل از هزينه کرايه تاکسی در طول يک روز کمتر می شود. در دبی به راحتی می توانيد يک اتومبيل اجاره نماييد. دفتر شرکت های اجاره دهنده در اکثر خيابان های شهر وجود دارند. در فرودگاه نيز چندين شرکت معتبر فعال دراين زمينه حضور دارند.هزينه کرايه اتومبيل بين 70 درهم (برای مدت 24 ساعت) برای اتومبيل های معمولی (مدل سال 2000) تا حدود150 تا 200 درهم برای اتومبيل های مدل روز و اتوماتيک متفاوت میباشد. البته کرايه اتومبيل های گران قيمت مانند ليموزين ممکن است به 1000 درهم نيز برسد. حداقل مدت زمان کرايه يک اتومبيل، 24ساعت می باشد. در هنگام اجاره اتومبيل از داشتن بيمه جامع خودروو بويژه بيمه شخص ثالث مطمئن شويد. مدارک لازم برای کرايه اتومبيل، پاسپورت و گواهينامه بين المللی می باشد.
گواهینامه های معتبر
مسافران برای رانندگی در دبی نياز به داشتن يکی از اين دو نمونه گواهينامه دارند.
1- گواهينامه بين المللی
2- گواهينامه صادر شده در يکی از اين کشورهای: استراليا، اطريش،بلژيک، کانادا، قبرس، جمهوری چک، دانمارک، فنلاند، فرانسه،کشورهای عضو شورای همکاری خليج، آلمان، يونان، ايسلند، ايرلند،ايتاليا، ژاپن، لوکزامبورگ، هلند، نيوزيلند، نروژ، لهستان،پرتغال، سنگاپور، اسلوواکی، آفريقای جنوبی، کره جنوبی، اسپانيا،سوئد، سوئيس، ترکيه، انگلستان و آمريکا.
دارندگان يکی از اين دو نمونه گواهينامه مجاز به رانندگی در دبیمی باشند.